Hetedik ESTÖRI Középdöntő új helyszínen

Huszonkét csapat készül prezentációkkal és videókkal a 2023. február 24-i új helyszínen megtartandó megmérettetésre

Hetedik ESTÖRI Középdöntő új helyszínen

Egy teljes napon át február 24-án nyolc vidéki (Békéscsaba, Baja, Győr, Pilisvörösvár, Nagykanizsa, Pannonhalma, Szentendre), három határon túli (Marosvásárhely, Révkomárom,), valamint négy budapesti középiskola összesen 22, háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – mérik össze tudásukat az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében.

Az izgalmasnak ígérkező napnak és az ítészek munkájának Az Európa Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája ad majd otthont. Az esemény reggel 9:15 órakor kezdődik és előreláthatóan 15:30 óráig tart. A nap értékelését és az ünnepélyes eredményhirdetést az Esterházy Magyarország Alapítvány Facebook oldalán élőben közvetítjük. A látványos megmérettetésről előreláthatóan 10 csapat jut tovább a május végén szintén helyszínen megrendezésre kerülő és mindent eldöntő nagy fináléba.

Az idei téma: AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE – KULTÚRA-GAZDASÁG-VÁLSÁGOK

Hogyan jött létre az új európai közösség? Milyen nagy európai változások voltak a meghatározók? Miként csatlakoztak az új belépők? Milyen volt az élet Magyarországon versenyzőink születése és unióhoz csatlakozásunk előtt? Ezekre és sok más kérdésre kapunk majd izgalmas válaszokat a diákok kreatív munkáin keresztül.

A zsűri tagjai:

Történelem tanárokból, uniós és kommunikációs szakemberekből

Zsűri elnök: Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatgatóhelyettese és történelemtanára

Czigány Balázs, az Esterházy Alapítványok igazgató helyettese is várakozással tekint a helyszíni eseményre: „Az a fontos, hogy az egészséges versenydrukk mellett, inkább jó hangulatú rendezvényt tartsunk és ha a diákok 15-20 év múlva visszagondolnak rá, az maradjon meg bennük, hogy milyen baromi jók voltak. Az idei versenynek is a lényege a kreativitás, a feladatok megoldása.

A verseny együttműködő partnere Európa Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája