10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
gyor_revai_10f2

Barba non facit philozophum

A nőt a természet teremtette csakúgy, mint a legényt. Miért rendelkeznek mégis más jogokkal? Miben kevesebb egy anya, mint egy apa? Itt az idő arra, hogy végetvessünk a ,,nő szüli a férfiút, de a férfi alkotja a törvényt" sületlenségnek. A jobbágyok szintúgy értékes emberek! Lépjünk fel kegyetlen sorsú embertársaink jogaiért, felszabadításukért!

Isten’ öldöklő Angyala

Az 1829-es marhavész után a sors még cudarabb időszakot hozott. 1831-ben országunkban rengetegen estek áldozatul az epekórságnak. A nyavalya rövid idő alatt veszejtette el honfitársaink életét, és Kazinczyt is elföldelte. Népességünk megfogyatkozott, hazánk tanácstalanul állt a halálos betegséggel szemben. Emlékezzünk a járványra 10. évfordulóján.

Hazai liberális párt : Pesti Hirlap

Egy kis frappáns faktummal ajándékozzuk meg az olvasókat. Az idén januárban alapított Pesti Hirlap-ban, a hazai ellenzék momentán legnagyobb orgánumában jelent meg először a vezércikk. Kossuth honosításának hála, ma már több újságnak, köztük a miénknek is hasznos szegmense. "Soha le nem mondani, soha el nemcsüggedni, ha kell, mindig újra kezdeni."

Test s lélek maradjon edzésben!

Idáig a köztudatban Csónakdaként élt, ámde április 8-tól Hajós Egylet-nek nevezhetjük a Széchenyi által, angol mintára alapítottt evezős klubot. Főuraknak való vigasság ez a testet, lelket edző gyakorlat. A majdani vetélkedőkön karcsú kajlikokkal tudnak rajtolni a résztvevők. Ez még csak a mágnások kiváltsága, de a jövőben még bármi előfordulhat.

Művelődjünk!

Nemzeti Színház csudálói figyelem! Teleki László gróf által megírt, Kegyenc címet viselő szomorújáték szeptember 6-án kerül bemutatásra az épületben! Szeretettel vár minden honfitársat a színház igazgatója, Simontsits János. Bővebben rovatunkban olvashatnak az érdeklődők.