10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
gyor_czuczor_10bc

Poéta vagy szerzetes? Esetleg mindkettő?

Tudomásunkra jutott, hogy a nyelvtudós szerzetest mostanában vádak tömkelege éri, melyeknek elindítója Kovács Tamás főapát úr. Vajon mi lehet ennek hátterében? Czuczor Gergely bencés szerzetest kérdeztük munkásságáról, és hogy miképp éli meg a kibontakozó botrányt.

Forradalmian új ital a borkedvelőknek

Jedlik Ányos kutató és tudós savas vizet készített Győrben! A helyi gimnáziumban állította fel laboratóriumát, ahol több év kísérletezésének eredményeképpen szénsavgáz segítségével előállította a szikvizet. Kóstolják meg önök is a jó magyar bort e savanyú kémhatású hűsítő itallal! A bencés szerzetes maga mesélt a titokról egy pohár fröccs mellett.

Magyar nő az Alpok csúcsán - útibeszámó

Új magyar magasságrekord állt fel. Hétezer hétszázharminc láb magasan, Wesselényi Polixéna első magyar nőként állhatott a Bon Homme bérc tetején. Nemrég jelentették meg útinaplóját Olaszhoni és schweitzi utazás címmel. Szerkesztőink meglátogatták a rekordert, így most interjúnkban élménybeszámolóját olvashatják.

Harcias, önmagukért is kiálló nők - ez az új divat?

Karacs Ferencné, leánykori nevén Takács Éva, a hölgy, akit nem olyan fából faragtak, hogy csendben maradjon. Nem csak azoknak áll ellen, akik hímsoviniszta módon lenézik a nőket, hanem harcol is jogaikért. Azért kampányol, hogy nőtársai ugyonalyan oktatásban és politikai jogokban részesüljenek, akárcsak az erősebbik nem képviselői.

Könyvpremier! Megjelent a Tentamen

Ezúttal a marosvásárhelyi református gimnázium matematikaprofesszorának, a lángelme Bolyai Farkasnak a művét hoztuk el, az Önök számára elsőként. A két kötetes mű a Tentamen címet viseli és 30 év kísérleti munkáját foglalja magába. Ízelítőként olvassák el vendégszerzőnk, Bolyai Farkas írását a kutatás élményeiről.