10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
rimaszombat_tompa_9

Batyiba látogatott Petőfi Sándor

1845 márciusában Rimaszombatban töltött pár éjszakát Petőfi Sándor. Huszth János Rimaszombat főügyésze biztosított szállást Petőfinek, mivel tisztújítás idején a szállodák zsúfolásig megteltek vendégekkel. Itt tartózkodása alatt érte egyetlen közéleti kitüntetése, amikor táblabírájává választották a vármegye épületében.

Újítás, vagy a lóállomány vége?

Hazánkban népszerűségnek örvendenek a néhány éve elindult lóversenyek. A nemesség gyakran köt fogadásokat kedvenc lovai győzelmére. A versenyek megszervezését a Magyar Gazdasági Egyesület finanszírozza. Gróf Széchenyi István jól döntött, amikor behozatta az angol telivéreket a magyar lóállományba. Pár éve még sokan felháborodással fogadták ezt.

Eszik vagy isszák?

Istenek itala, temetési ajándék, áldás és átok... Conraad Van Houten találmánya óta a csokifogyasztás fellendült. A folyékony varázsitalhoz kakaóport adva szilárd formát öltött. A szilárdan fogyasztható étcsokoládé sok mindenki tetszését elnyerte főleg a nemesség körében. Formája kezdetben hengeres volt, ezért "ördögszarvának" is nevezték.

Botrányos párbájba keveredett az ellenzék vezérszónoka

Az erdélyi arisztokrata, báró hadadi Wesselényi Miklós intézkedéseivel olyannyira magára vonta Metternich kancellár haragját, hogy az párbajra hívta. A császári hadsereg legkiválóbb vívója hírében álló Wurmbrandt Ottó állt ki a kancellár nevében. A párbajt karddal vívták. Fogak helyett ujjak hullottak. A párbaj kimenetele rendhagyóan végződött!

Katyvasz vagy gyógyszer?

A falusi nép körében még mindig használatban vannak a füves gyógymódok. Fejfájásra ecetes, sós reszelt torma, vagy krumpliból készült pép? Kelésekre dohánylevél vagy lenmagos pép? Vesebajra bazsalikom, fenyőmag, citromfű vagy menta? Sebgyógyításra pálinkás ruha, sózott kenyérbél vagy tehéntrágya rákötözése? Erősebb idegzetűeknek jöhet az érvágás!