10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
gyor_baksa_10k1

A fekete asszony átka

Tovább szedi áldozatait az epekórság, amely rettegéssel tölt el bennünket, mégsem tűnik úgy, hogy megállíthatjuk. Az elmúlt időszakban még nem látott áldozatszámokat produkált a járvány. Az egy nap jelentett legtöbb halálos áldozatok száma 130 volt. Az elmúltak hozzátartozóinak ezúttal fejezzük ki együttérzésünket. További információk a cikkben...

Sikerektől a vereség napjáig: Bonaparte Napoléon

Napoléon,kit Franciaország császáraként ismertünk 1815.06.15.-én elszenvedte utolsó vereségét Waterloo-nál.Az ország nagy túlerővel nézett szembe,melyet hosszas évtizedekig tartó eredményes csaták és hódítások ellenére nem tudott legyőzni.Visszatért országába,de nem sokkal később lemondásra kényszerítették,száműzték.A tábornok 1821-ben hunyt el.

Nemzeti könyvtárunk létrejötte : Az Országos Széchényi Könyvtár

1802.11.25. a magyarok számára emlékezetes ,hiszen Széchényi Ferenc megalapította az első nemzeti közintézményünket, a nemzeti könyvtárat.E naptól kezdve ezen épületben őrizhetjük a magyarság kulturális örökségéről szóló kéziratait. Mintegy 15000 nyomtatott könyvet helyeztek el,mely műveket az érdeklődők számára 1803-ban megtekinthetővé tettek.

Első színházunk: a Farkas utcai színház

Idén 10 éve,hogy Magyarország első színháza,a Farkas utcai színház megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt Kolozsváron.A közadakozásból épült helyszín sokak számára okoz boldogságot a szürke mindennapokban,melyet az érdekesnél érdekesebb műsorok tesznek lehetővé.A színház létrejöttét többek között gróf Teleki Ferencnek és Lajosnak is köszönhetjük.

A tudományok fejlődése a technológiai újítások tükrében

Mint már tudhatjuk 1830-ban elindult az első modern gőzüzemű vasút Angliában, ami jelentősen hozzájárult Európa társadalmi fejlődéséhez. Azon hírek járják, hogy új dolgoknak nézhetünk elébe, melyek esetleg megváltoztathatják mindennapi életünket. Létrejöhet egy újabb ipari forradalom. Tudósaink szerint technológiai fejlődésnek lehetünk részei.