10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
kiskunhalas_reformatus_10c2

Újra megrendezésre került az Anna-napi bál

Idén július 26-án újra rendezték meg az Anna-napi bált. A bál alapítójának, Szentgyörgyi Horváth Fülöpnek halála óta ez volt az első mulatság. A vendégek gőzhajóval és hintókkal érkeztek Füredre, az Anna Nagyszállóba. A fényűző táncmulatság, az ötórai napfelkeltéig tartott. A bál szépének Marton Zsófiát választották, ezután pirkadatig táncoltak.

Interjú az Anna-bál bál szépével, Marton Zsófia bárókisasszonnyal

A bálon mindenkit elbűvölt csodaszép ruhájával. Mi okból a matyóhímzésre esett Kegyed választása? Mindig is tetszettek a magyaros minták, amiket még nagy- és dédszüleink hordtak, és mivel a családom mezőkövesdről származik, ezért is esett a választásom a matyó hímzésre. Mi lett a nyereménye? Egy szép Herendi vázát és Erisz almáját kaptam.

Következő báli szezon: magyaros kékfestő vagy párizsi elegancia?

A téli báli szezon háziasszonyai híreink szerint Batthyányi Antónia és Károlyi Karolina grófnék lesznek. Elhatároztatott, hogy a bálon a vendégeknek belföldi kelmékben és nemzeti szabású öltönyben kéretik megjelenni. Lehet, hogy népszerű a honi gyártmány, a kékfestő lesz a divatos anyag? Könnyen lehet, hisz a Védegylet is ezt javasolta.

Főúri szokások: a legyezőnyél és annak használata

A legyező a flörtölés fontos kelléke, az alábbiakból következtethetünk a hölgy szándékára: a hölgy jobb kezével elhúzza az arca előtt a nyitott legyezőt, akkor szeret minket. Viszont ha leejti, csak barátként közeledik felénk. Ami még rosszabb, ha végighúzza kezét a csukott legyezőn, akkor a hölgy gyűlöl minket.

Kulturális rovat: mi történt az év első felében?

1844 első félévében történt: Január 23.: hivatalossá tették a magyar nyelvet. Január 27.: bemutatták a Hunyadi László című színdarabot a Nemzeti Színházban. Március 18.: megjelent Alexandre Dumas A három testőr című regénye. Május 17.: bemutatták Émile Augier francia szerző első vígjátékát, a La ciguë-t.