10 °C
18 °C

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány

Szerkesztő:
sepsisztgyorgy_szekely_10c

Háromszék a lótenyésztés élvonalában

Angol telivér lovak érkeztek a zabolai Mikes grófok ménesébe. Gyönyörű küllemű és pompás magatartású lovakat Mikes Zsigmond angliai utazása alatt ismerte meg, ahol az arab ősőktől származó nemes paripák rendszerint a derby győztesei szoktak lenni. A gróf nagy célja a derbynek nevezett galoppverseny honbeli meghonosítása is.

A székely huszárezred a napóleoni háborúban

Az austerlitzi csatában érte a legnagyobb veszteség a csíki határőrezredet, létszáma 260 fővel csökkent. A 11. Székely huszárezredtől hatan haltak meg, ugyanennyien megsebesültek és tizenketten eltűntek. A székely huszárok öltözete alaposan megváltozott. Homlokernyős fekete csákót hordtak, sötétkék színű egyenruhával, mely fehér gombbal tündökölt.

Lesz e végre székház vagy csak az aert kergetjük?

Harminc éve folyik a vita az épület helyével kapcsolatban, a megoldás útjára látszik térni. A szék levéltára, a közigazgatási aparátus Sepsiszentgyörgyre fog költözni. Ideiglenesen a szék vezetése is itt fog helyet kapni. Vajon ez ismét csupán csak aer kergetés vagy most valóban mindez meg is fog történni, jövő heti rovatunkban majd fény derül rá.

Végre valahol kedvünkre szórakozhatunk

Mai nap az az örvendetes innep napja, egy néhány pillanatnyi szenvedésünk után a S.Szent Györgyi társalkodói egyesület innepélyesen kinyitatték. A kaszinó 3 szobára oszlik. Egyik részen olvasásra van lehetőség, másrészen kártyázásra és biliárdozásra. A szabályzat szerint az egyesületnek tagja lehet minden személy, aki befizeti az évi tagsági díjat.

Főúri lakomban, főúrként lakok

Felújítják Háromszék patinás kastélyát, ahol Bethlen Gábor is egykoron táncolt. A múlt század folyamán háromszék közgyűléseit is gyakran az épület falai közt tartották. A héten azonban elkezdődtek a Mikes-kastély bővítései. Gróf Mikes Benedek elgondolása alapján az épületre manzárdszintet fognak emelni.